Avsnitt 4 – Friluftsfails

I dagens avsnitt får du bland annat höra om flygande eldklot, avbrunna tältlinor, skavsår from hell och varför du inte ska nysa på fjället. Det handlar om friluftsfails och vi öppnar upp för samtal om våra och er lyssnares misstag för att lära oss av dem.

Pierre berättar om en smått parodiartad uppsättning av en tarp inför publik och Linnea berättar om när hon efter en vandring gick på vattenkuddar i flera veckor. Vi pratar om betydelsen av att lära av sina misstag och våga prata om dem för att kunna lära av varandra. Friluftslivet är ju väldigt erfarenhetsbaserat och vi kan ganska lätt hjälpa varandra att undvika dyrköpta läxor, om vi pratar om dem.

Förutom att lära sig av de misstag man själv och andra gör är det faktiskt ganska roligt att höra om alla dessa tokigheter som hänt i det förflutna. Där och då är det kanske inte så roligt att ha släpat med en hårfön på fjällvandringen men historien om det lever vidare i många år och förgyller kanske en och annan kväll vid lägerelden.

Inför inspelningen av det här avsnittet efterlyste vi friluftsfails i Facebookgrupper om friluftsliv och fick väldigt många roliga historier. Tyvärr fick vi inte alla plats i podden så här kommer några av dem som inte kom med.

På min första hajk m scouterna fick jag ansvaret för frukosthavregrynen. Vad jag inte förstod var att en papperspåse inte håller särskilt bra…ännu mindre när det regnar ymnigt under tre dagar. Jag hade havregryn ÖVERALLT i ryggsäcken.

 

Startade nästan en skogsbrand. Hade eldat i en anvisad eldstad och när elden falnat hälde jag vatten på och kröp sen ner i tältet. Vaknade några timmar senare av att vinden vänt och ökat kraftigt. Ifrån eldstaden stod det som en glödstorm som blåste rätt in mot träden. Fick rusa ut och lägga tunga stenar över så vinden inte kunde riva upp glöd som letat sig neråt i eldstaden och hälla på ytterligare litrar med vatten.

 

När jag gjorde min första fjällvandring hade vi sågat av tandborstskaften för att minimera packvolym. Men vi hade en liten radio med (radioskugga i Abisko) dessutom extra batterier. Vi hade hänglås till tältet men såg inte en människa på 14 dagar.

 

Det har varit nästan sommarväder i en vecka, vi är på friluftsevent i skogen och har med oss tält med kamin, folk garvar åt oss. Andra har med sig 1-lagers ”Hultsfredstält”. Någon macho bygger vindskydd och bäddar med granris, för ”så har vi gjort i militären”. Över natten dyker temperaturen ned och det snöar ordentligt. De som skulle sova i vindskyddet hade det inte så bra, de åkte hem efteråt. De andra får inte särskilt mycket sömn, de flesta har dessutom sommarsovsäckar. När solen går upp och det blir någorlunda varmt lyckas de flesta somna. Men då smälter snön. Och folk hade placerat sina tält i sänkor. Det var liksom stora hav, med flytande öar. VI fick ganska många besökare i kamintältet under eventet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.