Avsnitt 69 – Våra älskade trotjänare

Ett samtal om våra friluftsprylar vi älskar mest, våra kära trotjänare som fortfarande hänger med eller de som till slut fick begravas med en liten tår

Vi pratar om vad en trotjänare är och varför det är så svårt att köpa nya. Att hänga kvar lite extra länge vid det man verkligen gillar. Är det så att vissa friluftsprylar oftare än andra blir just kära trotjänare som hänger med år från år, och varför blir det så?

Vi pratar om allt från sovsäckar till gamla kåsor, via underbara Triangakök, skor, sandaler och jackor med tejpade sömmar utan klister.

Linnea blir också varse att en gammal kär trotjänare kanske inte alls hade behövt möta sin skapare.

Välkommen att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 68 – Friluftsliv när det är opeppigt

Det är grått, gråare, gråast ute. Blött, snöslaskig och allmänt väldigt opeppigt att ge sig ut  just nu.

Men likväl vet vi att vi mår bra av att komma ut och vårt samtal i detta avsnitt handlar om hur vi mentalt lurar oss själva att ge oss ut, trots det fruktansvärt opeppiga vädret. Är det att utmana sig själv som är nyckeln? Kanske utmana varandra i kompisgänget eller anmäla sig till ett lopp eller evenemang som kräver förberedelser och träning? Är utmaningar verkligen för alla? Kanske kan den regelbundna rutinen att komma ut varje dag skapa en självbelönande vana så den befäst och inte blir lika känslig för ”dåligt” väder? Det och en del annat handlar vårt samtal om i detta avsnitt, välkommen att lyssna!

Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 67 – Sport eller friluftsliv – vad är skillnaden?

Vintern är tillbaka och vi har plötsligt fått snön tillbaka i södra Sverige!

Pierre är på skidsemester och spelar in från en fjällstuga och dagens gemensamma reflektion och samtal kom att handla en del om vad som definierar friluftsliv egentligen. Var går gränsen mellan sport och friluftsliv? Är det friluftsliv att åka slalom i ett liftsystem? Blir det mer friluftsliv om man åker utanför skidanläggningen där naturen inte är tillrättalagd av människor? Och varför känns det mer som friluftsliv att åka skridskor på en sjö än på en spolad bana, på båda är man ju utomhus? Samtalet kom även att handla om hur en tävlingsform av en aktivitet kan gynna friluftsvarianten av densamma, och tvärtom naturligtvis.

Välkommen att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 66 – Beredd på vinter och jobba ute?

Vi är tillbaka efter jullovet och pratar om att vara beredd när snövintern väl kommer!

Då vi båda bor med våra familjer i södra Sverige kan vissa vintrars dagar med snö vara lätträknade. Vi har dock haft en hel del dagar med snö den senaste tiden och då gäller det att vara beredd! Vi pratar om att ha vinterkläder, snöåkdon och vinterhajkutrustning lättillgängligt för att korta ner startsträckan och vara redo när snön kommer, för om några dagar kan den ju vara borta tyvärr.

Vi kommer även in på att vara förberedd och redo för att ta med sig kontoret ut i naturen. Lite extra utmanande när det är många minusgrader och mycket snö men allt går med lite vilja och lösningsfokus!

Välkommen att lyssna på vårt samtal
Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 65 – Friluftsadvent

Det är jul och här kommer ett lite kortare julhälsningsavsnitt från oss, Linnea och Pierre!

Vårt samtal kom att handla om mysigt adventsfika i skogen, att lite saffran kan få i princip vad som helst att kännas lite juligt, glögg i termos, eldvarma lussebullar och längtet efter mer tid ute i skogen. Vi hann även prata lite om tomtevandringar, pyntade granar i skogen och frilufsiga julklappar. Nu tar vi på Friluftspodden jullov för att vila upp oss, fira jul och vara ute i naturen. Håll utkik på vårt Instagramkonto @friluftspodd och Facebooksida (Friluftspodden) i mitten på januari för att märka när vi kör igång igen.

Nu önskar vi alla våra kära lyssnare en riktigt god jul och ett gott nytt friluftsår!
Hälsningar Linnea & Pierre

Vi lovade också att publicera vårt recept på krabbelurer med saffran.

SaffranskrabbelurerSaffranskrabbelurer

Ingredienser, typ 12 krabbelurer

 • 2 st ägg
 • 1,5 dl strösocker
 • 2 dl mjölk
 • 5 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5g (ett paket) saffran
 • Smör att steka i
 • Socker och kanel att vända de färdiga krabbelurerna i

Gör såhär

 • Vispa ägg och socker pösigt
 • Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och saffran
 • Rör ner mjölblandningen tillsammans med mjölken i ägget och sockret. Se till att det inte klumpar sig utan blir en slät smet.
 • Häll smeten i en burk/flaska med bred öppning eler i en matlåda med säkert lock
 • Stek krabbelurerna på bägge sidor
 • i rikligt med smör över elden eller på stormkök. Hellre lite lägre temperatur och längre stektid än tvärtom.
 • Vänd krabbelurerna direkt i socker och kanelblandning när de är varma och ät direkt. Kan också serveras med vispad grädde och sylt.

Avsnitt 64 – Pilgrimsvandring med pilgrimsprästen Rickard Borgenback

Linnea har varit på Pilgrimscentrum i Vadstena och träffat dess pilgrimspräst och föreståndare Rickard Borgenback.

De samtalar om pilgrimsvandringens historia, vad det är som kan skilja en ”vanlig” vandring från en pilgrimsvandring, om att vandra i tystnad och gemenskap, att dela med sig av dagens inre och yttre upplevelser på kvällen och att komma ner och in i vandringsmode. De pratar även om olika pilgrimsleder i Sverige, hur arbetet för att utveckla dem ser ut och pilgrimsrörelsens engagemang i klimatrörelsen. Spana gärna in Pilgrim i Sveriges egen sida.

Välkommen att lyssna på deras samtal!

Avsnitt 63 – Regn, rusk & skitväder

Det är regnruskig höst och pandemitider – det är deppigt och tungt nu.

Att hålla sig torr och varm är välkända kriterier för att hålla humöret upp när man är ute och frilufsar. Men hur lätt är det när det är skitväder och svinkallt? Vi pratar om hur dåligt glasögon lirar med regn, kepsens förträfflighet under luvan och olika sätt att hålla händerna varma i riktigt blött väder. Och hur ska Pierre förklara sig ur att han inte kallar Linneas långa tumvantar i gallon för ”vuxenalternativet”?

Friluftspodden – Avsnitt 063 – Regn, rusk och skitväder - Pierre

Välkomna att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 62 – Mysmörker, svartmörker och pannlampor

Vi har gått i in i årets mörkaste månad, november.

Det blir snabbt mörkt på eftermiddagarna nu och pannlampor, lyktor och små ljusslingor är våra bästa vänner. I vårt samtal om mörker pratar vi bland annat om hur otroligt svart det kan bli ute i skogen när solen gått ner, hur irriterande det är att få pannlampesken rakt i nyllet, hur effektivt månen kan lysa upp och hur mysigt det är att läsa i lyktsken i tältöppningen vid läggdags.

Välkommen att sitta med oss i mörkret och lyssna på vårt samtal.
Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 61 – Höstfjäll, vardag och terapield

Pierre har nästan blåst bort på fjället och Linnea gläds åt att eldningsförbudens tid är ersatt av terapieldarnas.

Båda längtar vi tillbaka till friluftsvardagens trygga lunk och konstaterar att det är sååå segt att hitta tillbaka till nya rutiner. När sommarens långa ledighet är långt borta och en ny säsong med allt vad det innebär med att plocka fram andra kläder, uppdatera och komplettera de semipackade ryggsäckarna är det lite motigt. Men ack som vi längtar ut! Ensamvandringar, tillsammansvandringar, matlagning och terapieldning – vi ses där ute!

Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 60 – Myggsommar och familjeäventyr

Vi är till tillbaka i våra studios efter en lång sommarledighet med en blandad kompott av friluftsaktiviteter!

Pierre har bland annat varit uppe i fjällen och fjällvandrat och varit med och ordnat familjedag i skogen. Linnea har bland annat paddlat, cyklat och även hon varit med och ordnat familjedag i skogen. I höstens första avsnitt pratar vi om fina och härliga naturupplevelser, inte lika fina och härliga naturupplevelser, kluriga uppdrag att engagera deltagare på aktivitetsdagar i skogen med, sommarens friluftsfails och det trixiga i att hjälpa Skogsmulle att hitta rätt barngrupp att besöka i skogen.

Välkomna att lyssna!
Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 59 – Miniavsnitt och sommarhälsning

Sommaren har intagit vårt vackra Sverige och vi ser fram emot en härlig friluftssommar!

Friluftspodden tar dock från nu sommarlov och kommer tillbaka när höstterminen kör igång. Vi behöver en paus för att vila, ha semester på riktigt och återhämta oss för att kunna komma tillbaka med nyfunna krafter. Ingen av oss kommer däremot att lägga friluftslivet på hyllan under sommaren, tvärtom! Pierre berättar i detta lilla miniavsnitt om sina planer för fjällvandring och Linnea berättar om sina planer på att göra spontana näräventyr i allra södraste Sverige.

Vi önskar nu alla våra lyssnare en riktigt härlig friluftssommar så hörs vi igen i början på hösten!
Friluftshälsningar från Linnea & Pierre

Avsnitt 58 – Hur långt kan ett barn gå?

Undrar du hur långt ett barn kan gå? Hur långt kan man vandra med sin femåring? Är det rimligt med en mils fjällvandring för familjen?

En av de absolut vanligaste frågorna vi får handlar just om hur långt ett barn kan gå? Finns det ett svar, finns det en tabell där det går att kolla upp? Om det inte gör det, hur tänker vi och hur kan man tänka kring längden på en vandring med barn.

Vi försöker oss på att besvara frågan, såklart ur ett flertal perspektiv och det beror förstås en hel del på. Vi är ju alla olika individer, barn liksom vuxna. Vad gillar vi, vad gillar barnen och varför vill vi vandra? Hur vi svarar och hur vi förhåller oss till friluftslivet med familjen spelar en stor roll för hur långt ett barn kan gå.

Vi frågor oss också hur långt kan en 45-åring gå, och hur kort kan du gå? Vi diskuterar förstås också vad som kan hända om man inte går så långt som man tänkt sig och vad det får för konsekvenser. Till slut så funderar vi också lite kring hur tungt ett barn kan bära, vilket är en ganska närbesläktad fråga till själva längden på vandringen.

Välkommen att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 57 – Planera är halva nöjet

Att planera är lite som att drömma vidare kring ett drömäventyr, fast lite mer konkret och verklighetsförankrat. Det handlar vårt samtal om i detta avsnitt.

Att planera, fundera, vända och vrida på idéer om val av vandringsled, tid på året, matlagningsmetoder, ingredienser, utrustning, sällskap och allt annat som hör till förberedelser i friluftslivet får oss att längta ut och förverkliga våra planer. Vi pratar även om hur avgörande en bra grundförberedelse kan vara för att det man ska göra ska bli så trevligt som man hoppas, för alla inblandade. Vi konstaterar även att de där grundförberedelserna blir lättare och lättare med åren då man lär sig vad man personligen (eller familjen/gänget) vill och behöver veta innan för att känna sig avslappnad och trygg.
Välkommen att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea & Pierre

Avsnitt 56 – Drömäventyr

I dessa tider då resor utanför Sveriges gränser inte är möjliga och att vi starkt avråds från onödiga resor inom landet ploppar naturligtvis tankarna på alla våra drömäventyr upp som svampar. De drömmarna pratar vi om i detta avsnitt!

Vem av oss drömmer om spektakulära luftballongsfärder över världsdelar för att uppleva naturkontraser? Vem av oss drömmer om att vandra hela Kungsleden? Vem drömmer om att utforska mer friluftsliv under vattnet och vems dröm om Dolomiterna står lite på paus? Det och en hel del mer pratar vi om.

Vi pratar även om att det är så lätt att anamma andras friluftsdrömmar via till exempel sociala medier. I dessa tider har vi dock chansen att ge oss ut och upptäcka vad vi själva drömmer om. Kanske va vandring i Nya Zeelands djungel inte den äkta drömmen när man fick komma ut och mata en brasa med pinnar och skapa sin egen bild av sitt egna drömäventyr?

Välkommen att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea och Pierre

 

Avsnitt 55 – Materielvård

Handen på hjärtat – hur bra är vi på att ta hand om vår utrustning?

I detta avsnitt pratar vi om att vädra tält, sovsäckar och kläder, laga saker innan de går sönder för mycket, sula om vandringskängor, förvaring av uppblåsbara liggunderlag och mycket mycket mer. Allt handlar i grund och botten om att vårda och sköta sina friluftsprylar och utrustning på bästa sätt så att de håller, är bekväma och funktionsdugliga så länge det bara är möjligt. För miljöns och sin ekonomis skull utöver att det är så himla sorgligt att behöva ta farväl av en favorit för att man inte la manken till och tog hand om den på lämpligt sätt.

Välkommen att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 54 – Friluftsromantik

Hångeltips i skidliften, kärleksgåvor som smultron på frukostgröten, soluppgångsspaning från klippor, ihopkopplade sovsäckar och förlovningshistorier – vi snackar friluftsromantik!

Just nu råder oro, sorg och ovisshet i vår värld på grund av pandemin med Covid -19. Det påverkar de allra flesta av oss och vi behöver alla hjälpas åt att lyfta fram det som inte är lika dystert, läskigt och ledsamt, kärlek och romantik till exempel! För de finns där såklart också. I detta avsnitt pratar vi därför om just kärlek och romantik i friluftslivet. Om att göra lägersysslan som ens kärlek tycker är lite tråkigt för att göra upplevelsen bättre för båda, överaska med god mat, efterrätt eller dricka och en hel del andra tips som vi samlat in blandas med våra egna. Vi pratar även om vår erfarenhet att friluftslivet svetsar samman och att på gott och ont låter oss se andra sidor av varandra. Vem ställer upp för en när det blir lite jobbigt och vem är man själv beredd att ställa upp för?

Välkomna att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea & Pierre

 

Avsnitt 53 – Friluftspappor med Jonas Westbom

Dagens avsnitt är ett samtal mellan två friluftspappor. Jonas Westbom, även kallad @away_into på Instagram gästar Pierre i podden.

Dagens avsnitt är ett samtal mellan två friluftspappor. Jonas Westbom, även kallad @away_into på Instagram gästar podden. Vi för ett samtal om att vara man och pappa i skogen, vad friluftslivet gör för oss, att skogen är som balsam för själen och varför det är viktigt att sova i skogen. Vi pratar om vad som blev en game changer för Jonas och hur det är att äventyra med små och stora barn. Jonas tipsar om att komma igång med friluftslivet och fjällvandra med barnen, att inte packa tre IKEA-kassar, trots att det är helt okej.

Friluftspodden tackar ödmjukast för en underbar intervju, tänkvärda funderingar och många matnyttiga friluftstips. Stort tack Jonas!

Spana gärna in @away_into på Instagram.

Avsnitt 52 – Fötter

Detta avsnitt tillägnas våra älskade fötter som bär oss ut i friluftslivet och gör det möjligt för oss att se och uppleva naturen som vi gör!

Vi pratar om hur viktigt det är med fötternas grundfysik när man ska utsätta dem för extra tyngd och påfrestningar. Linnea berättar om sina klena fötter som ställt till det för henne de senaste åren och vad hon fått för professionell hjälp för att komma till rätta med det. Vi kommer bland annat även in på strumpor, fotbad i fjällbäckar, och såklart att gå in nya kängor, få skavsår och vad du själv kan göra för att förebygga den katastrof skavsår kan orsaka. Välkommen att lyssna på vårt samtal!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 51 – Hittar du?

Att hitta ut och hitta hem är en bra förutsättning för att skapa sig ett bra friluftsliv. Ett utomordentligt hjälpmedel för att hitta ut och hem är kartor, det pratar vi om i detta avsnitt.

Med ett bra friluftsliv menar vi ett friluftsliv som känns tryggt, trevligt och lagom utmanande. Att känna sig säker på var man är, ”läsa” vad man kan förvänta sig för natur och terräng och kunna beräkna tidsåtgång är viktiga trygghetsfaktorer när man är ute i naturen. Viss teori kring karttecken, skala och dylikt är bra att ha som grund men väldigt mycket är erfarenhetsbaserat. Att kunna visualisera den natur som en platt karta på ett papper ger information om är en konst som behöver tränas i både teori och praktik, mest praktik. Om det och en hel del annat pratar vi om. Välkommen att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

 

 

Avsnitt 50 – Pimpa matsäcken!

I detta avsnitt pratar vi enkla knep för att göra friluftsmaten liiite roligare.

Hur gör vi för att piffa till pulversoppan, den alldagliga chokladen och tråkiga smörgåsarna när vi är ute och frilufsar? Vi pratar om sliskigt söta men enkla efterrätter att laga och lyxa till det med vid elden. Vi pratar om rödrutiga dukar, metallsporkar och bubblig dricka i kåsa som kan få vilken friluftsmiddag som helst att kännas som en riktigt lyxmåltid.

Välkommen att lyssna!
Hälsningar Linnea och Pierre

 

Avsnitt 49 – Kan du allt?

Hur lär vi oss nödvändiga kunskaper inom friluftsliv? Hur får vi våra erfarenheter? och är män generellt sett liiiite mer generösa med att bjuda på sina ”expertkunskaper” utan att ha blivit ombedda?

I detta avsnitt pratar vi om hur vi personligen gillar att lär oss mer och utveckla våra kunskaper inom friluftslivet. Vi har som vanligt lite olika perspektiv och infallsvinklar men delar den stora passionen att lära oss mer, och mer, och mer. Vi kommer även in på hur man på ett sympatiskt och ödmjukt sätt erbjuder sina egna friluftskunskaper till någon som behöver dem. För det här med friluftsliv och att röra sig i naturen är något som vi till stor del lär oss av erfarenheterer och i umgänge med andra som har mer erfarenhet och kunskap.

Välkommen att lyssna!
Linnea & Pierre

Avsnitt 48 – 2 år med Friluftspodden!

Medan Friluftspodden låg lite i höstdvala tidigare på säsongen så fyllde den 2 år! Många fina och lärorika samtal om våra friluftsliv har det blivit i 47 avsnitt hittills.

I detta sista avsnitt för året pratar vi om vad vi särskilt minns av de avsnitt med samtal om friluftsliv som vi hittills spelat in. Vad har vi tyckt har varit roligast att prata om och vad har levt kvar i minnet starkast? Är det samtalen med fokus på det praktiska kring till exempel utrustning och matlagning eller kanske där vi delar med oss av våra högst personliga tips, trick och råd till er som frilufsar med barn?

Vi pratar även om hur podden och ni lyssnare har fått följa våra liv under dessa två år. Mest ur ett friluftsperspektiv såklart men också genom flyttar och andra händelser i livet. Att ha en del av sitt friluftsliv dokumenterat i form av råd och tips vi själva levererar till våra lyssnare kom vi fram till är en riktigt bra grej. Speciellt när vi tappar bort våra friluftsliv lite, känner oss lite vilse och längtar tillbaka till våra rätta friluftsjag. Att kunna lyssna på sina egna råd då är ju toppen!

Välkomna att lyssna!
Linnea och Pierre

Avsnitt 47 – Håll dig varm

Att hålla sig varm när man frilufsar är en av grundbultarna i att få en angenäm upplevelse. Det pratar vi om i detta avsnitt.

Att hålla värmen utomhus är något vi berör lite då och då i våra avsnitt, just för att det är en så viktig del av friluftslivet. I det här avsnittet pratar vi bland annat om energipåfyllning för att hjälpa kroppens värmereglering, mamelucker, overaller, enheter för att läsa olika dunfyllningars kapacitet, termoshorts och varma kåsor att värma händerna på. Det blev även en del om underställ, sockar, buffar, lager-på-lager och lite annat som brukar komma upp på ämnet. Välkomna att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 46 – När det inte blir som man tänkt sig

Det blev inte som vi tänkt oss utan ett låååångt uppehåll som inte alls var meningen. Men nu är vi tillbaka!

I detta avsnitt pratar vi bland annat om anledningarna till att det blev tyst från oss ett tag. Hur livet kan komma emellan, hur man kan tvingas packa ner sin poddstudio, stuva undan lättillgängliga kängor och ryggsäckar ett tag och att det faktiskt får vara så ibland när livet kräver det. Vi pratar även lite om en adhd-utredning, om att fjällvandra i lågskor på hösten, att bli kräksjuk på vandringen och hur friluftslivet behövs mer än någonsin i våra liv när det kör ihop sig. Välkomna att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

 

Avsnitt 45 – Sommaren – vad hände?

Efter ett låååångt sommarlov är vi tillbaka och pratar friluftsliv! Vad hände egentligen under sommaren, blev det något friluftssemestrar efter Idre? Såklart det blev. Det pratar vi om i detta första avsnitt för säsongen.

Linnea och hennes familj styrde Äventyrsbilen mot Tyskland och fick en fin och frilufsig semester i bland annat området kring Oberstdorf i Bayern. Pierre vandrade i Jämtlandsfjällen och fick några riktigt fina dagar tillsammans med ett av sina barn. Vi pratar om Tysklands längsta sommerrodelbahn, traumatiska rutchkaneupplevelser i alperna, utomhuspedagogikkonferens, behovet av ännu mer friluftsliv och lite mountainbikekurs på det. Välkommen att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 44 – Vad gjorde vi i Idre?

Vi är båda tillbaka från våra första friluftssemesteräventyr och har hunnit med en hel del kul. Det måste vi prata om förstås!

Dalarnas fjäll bjöd på växlande väder, fina cykelleder och vackra vidder. Det blev intensiva dagar men ack så härligt att leva och andas friluftsliv tillsammans med andra friluftsnördar en hel vecka. Vårt samtal handlar den här gången om det härliga med att upptäcka fjällcykling, om att bli omkörd av barn på springcyklar i teknikbanan och den där härliga tillsammanstiden det blir när man åker iväg för att upptäcka nya äventyr. Välkomna att lyssna på vårt samtal!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 43 – Sommarfunderingar

Sommaren är här och vi har en lång, underbar och frilufsig sommar framför oss!

I detta avsnitt pratar vi om våra sommarfunderingar och vad vi ser fram emot för frilufsiga aktiviteter i sommar. Vad förknippar vi för friluftsliv med sommar i Sverige? Och vad har vi för planer inför semestern egentligen? Behöver man åka utomlands för att få semestrigt friluftsliv? Vi slår ett slag för Sveriges alla vandrarhem, stugor och friluftsanläggningar som erbjuder ett enormt utbud friluftsliv i vårt otroligt vackra land!

Vårt samtal kommer även in på sommarminnen, flygskam, glamping, näräventyr och så lite solnedgångar och fjäll som vanligt.

Välkommen att lyssna! Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 42 – I ryggsäcken på fjället

Högsäsongen för vandring i fjällen är på ingång och många sitter just nu och gör upp planer inför sommarens vandring. Vi vill i detta avsnitt bidra med lite inspiration och kunskap i planerandet ute i stugorna!

Kanske ska du ge dig upp i fjällen för första gången? Då kan du absolut ha nytta av att lyssna på detta avsnitt, om vad som är bra och nödvändigt att ha med i ryggsäcken när du ska vandra i fjällen. Pierre delar med sig av vad som står med på hans packlista och förutom basala saker som tält, kök och sovsäck tar vi även upp saker som behovet av antalet klädesplagg och vad som kan vara gött att lyxa till det med. Vindsäck, karta och kompass är andra saker som står med på Pierres packlista, för att kunna ta hand om sig på ett säkert sätt är A och O under vandringar i väglöst land.

Avsnitt 41 – Väder

I detta avsnitt pratar vi bokstavligen om väder och vind. Det blev ett stillsamt samtal om sommarregn, årstiders kontraster och ett och annat skitväder.

Vi pratar om hur naturens skiftningar ger en extra krydda i form av både årstider och väder. Vi pratar även om naturens skådespel när det åskar och blixtar, hur det är att sätta upp tält när det regnar på tvären och blåser 30 sekundmeter, det magiska i en stjärnklar natt, solnedgångar to die for och tacksamhetskänslan för uppehåll när man varit ute flera dagar i regn och rusk. För vädret är trots allt en väldigt stor del i friluftslivet på gott och ont. Vi avlutar med att lägga in en beställning på årets sommarväder. Vill du veta vad vi beställde är du välkommen att lyssna på vårt samtal!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 40 – Få med barnen ut!

Hur får man med sig barnen ut? Vad är det för aktiviteter som lockar barnen att upptäcka naturen? Vi funderar lite kring vad som krävs för att barnen ska längta ut i friluftslivet.

Vi tipsar om olika små och större aktiviteter och äventyr som gör det roligt och meningsfullt för barnen att vara ute i naturen. Vi delar med oss och ger lite inspiration till hur man som förälder eller ledare kan hitta på nya aktiviteter  eller vad man kan göra längs vägen för att förgylla friluftslivet.

Välkommen att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 39 – Våra små favoritprylar.

Friluftsliv handlar inte om utrustning men vissa små saker förgyller våra friluftsliv med det lilla extra – dessa små prylar pratar vi om i detta avsnitt!

Vi har på varsitt håll listat våra små favoriter som nästan alltid följer med i ryggsäcken. Det är små, enkla saker som kan tyckas väldigt simpla och för en del så självklara att de glömmer bort deras förträfflighet. Det är inte dyra saker (nåja, Pierres dunjacka kostade nog lite) men ack så värdefulla. Hur gjorde vi innan vi hade dessa små saker med oss ens? Hur klarade vi oss?

Välkommen att lyssna på vårt samtal!
Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 38 – Sova ute

Finns det något härligare än att sova ute i naturen, vakna efter en god natts sömn och äta frukost utan att krångla sig ur sovsäcken? Nej vi tror inte det.

I det här avsnittet pratar vi om olika sätt att sova utomhus. Vi pratar om att sova under bar himmel, i tält, i olika sorters vindskydd och det lite trendiga sättet i hängmatta, vilket Linnea inte riktigt kommit på tekniken med ännu. Vi pratar även friluftsfrukost och hur svårt det kan vara att torka kläder när det är extremt hög luftfuktighet. Välkommen att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 37 – Vad gör jag om jag kommer vilse?

I det här avsnittet pratar Linnea med Tommy Gustafsson och Sigrid Molander om att komma vilse. Varför kommer vi vilse? vad ska man göra om man inser att man är vilse och vad kan man lära sina barn att göra om de kommer bort i skogen?

Varje år går ungefär 700 barn vilse i naturen och naturligtvis även en hel del vuxna. Det kan vara en skrämmande upplevelse för alla inblandade och bara tanken på risken att komma vilse finns kan leda till en rädsla för att ge sig ut och njuta i naturen. Risken för den rädslan vill vi såklart minska genom att prata om de mest grundläggande råd som finns att ge i förebyggande syfte. Så varsågoda, lyssna på Linneas samtal med Tommy Gustafsson om hur du kan undvika att komma vilse och vad du ska göra när vilsenheten är ett faktum.

Avsnitt 36 – Möten med vilda djur

I detta avsnitt är det Linnea som har önskat ämne – möten med djur! Vi pratar om läskiga, spännande och fina möten med naturens invånare.

Innan vi går in på dagens ämne pratar vi om Explore Outdoors som var i Stockholm helgen som gick. Både Pierre och Linnea var där och Linnea berättar om sin tältnatt på mässans tak och Pierres om sin monter och föreläsningar.

I dagens ämne som handlar om djurmöten i naturen pratar vi bland annat om att krocka på cykel med älgar, busiga och hungriga rävar, simmande rådjur, klädätande får i Norge, ugglor, hammarhajar och många fler fina, läskiga och spännande djurmöten. Välkommen att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 35 – Stora eller små äventyr

Vintern börjar lida mot sitt slut i södra Sverige och vi har bytt veckodag för Friluftspodden att komma ut! Nu är det varannan torsdag som gäller istället för måndag så nu vet du som prenumererar i din poddapp när det kan förväntas dyka upp nya avsnitt.

I detta avsnitt pratar vi om behovet av både stora och små äventyr. Att de små, lite kortare och enklare äventyren förgyller vardagen, sätter guldkant på livet och ger oss möjligen att samla erfarenheter och kunskaper inför de lite större äventyren. De större äventyren, de som inte får plats under en helg, de som kanske kräver semesterdagar och lite sparade slantar vill vi gärna ha att se fram emot, drömma om och ha som mål när vardagen inte är så peppig. Det och en hel del mer pratar vi om i Avsnitt 35 – Stora eller små äventyr.

Välkomna att lyssna!
Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 34 – Säsongspremiär med snö och skidor

ÄNTLIGEN är vi tillbaka i din poddapp! En ny säsong av Friluftspodden ligger framför oss och en hel radda samtal om våra friluftslivs olika vinklar och vrår.

I detta första avsnittet för säsongen pratar vi om vad vi ägnat oss åt för frilufsigt sen sist vi poddade. Det blir såklart mycket prat om vinter och snö då vi har båda åkt skidor och varit ute i snön med våra familjer, så himla roligt!

Årets planer och frilufsiga önskemål avhandlas också. Pierre drömmer om toppturer och Dolomiterna och Linnea ska förhoppningsvis få återse några av sina favoritleder i de Bayerska alperna i sommar. Hur alla våra planer slutar lär ni får höra om här i podden under året.

Allt detta och magiska soluppgångar, att våga vägra korv, kladdig utepizza och mycket mer hör du oss samtala om i detta avsnitt. Välkomna!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 33 – Julklappstips och rimstuga

Julen närmar sig med stormsteg och vi drar vårt strå till stacken för julstämningen genom att leverera frilufsiga julklappstips och julrim!

Vi pratar frilufsiga klappar att lägga under granen, vad man kan skriva för rim till dem och att det absolut går att ge av sin tid och kunskap till någon som behöver den för att komma ut och frilufsa. Här nedan hittar du några av de julklappstips vi pratar om i avsnittet plus många av dem vi aldrig hann nämna.  Har du någon julklapp på temat friluftsliv kanske du hittar ett färdigt rim av de Linnea har skrivit och listat här nedan. Och du kom ihåg, julklappsrim får gärna vara dåliga, det blir roligare så.

God jul önskar Linnea och Pierre! Nu tar vi lite julledigt och är tillbaka i början på februari, vi hörs då!

Sittunderlag
Denna sak,
ska du ha för att värma din bak.

Spork
Gaffel, kniv OCH sked.
Vid elden, på picknicken eller en vandringsled.

Soppa, gryta eller glass.
Med denna kan du sleva i dig med klass. 

Äta du bör annars du dör.
Denna hjälper dig hålla dit mätt och vid god vigör.

Packpåsar
Ordning och reda på dina kläder,
det är viktigt i alla väder.

Planera och sortera som du själv behaga.
Så du hittar allt och slipper klaga.

Kåsa
Ur denna kan du slurpa soppa eller te,
pröva så får du se!

Kaffepanna (med kokkaffepaket)
På en pinne över elden som sprakar.
Häll upp i en kåsa, hoppas det smakar!

Näver
Med detta får elden fart.
Det har suttit på en björk såklart!

Äggfodral
Vill du på turen laga omelett.
Ta med äggen i denna så blir det lätt!

Gnisttändare
Jag fick en gnistrande idé.
Att en sån här i julklapp till dig ge.
Nu kommer du starta köket på ett kick.
Tänk då på av vem du den fick.

Sovsäck
När du kryper ner i den här,
blir kylan inte till besvär.
Nu kommer du sött kunna sova,
det kan jag nästan lova! 

Tält
Det är ingen koja och inget slott,
men i denna kommer du sova så gott så gott. 

Jacka
När det regnar och blåser är denna toppen.
Varm och go håller den kroppen. 

Kniv
Karva, skär och hacka.
På eggens kvalité ska man aldrig backa.
Tälja, skala och spänta.
Denna kommer att bli din bästa vän i varje glänta. 

Pannlampa
När jag inte är nära och kan lysa upp ditt liv
är denna … ett utmärkt alternativ. 

Underställ
Varm om kroppen när du far nedför ett fjäll
God, jul, här får du ett …

Liggunderlag
På denna kommer du sova som klubbad säl.
Det kommer göra gott för din friluftssjäl.

Ispiggar
Safety first sa någon klok.
Den som ger sig ut på is utan dessa är en tok!

Avsnitt 32 – Eld

Lägereld, näver, knaster, fnöske, töre, pyramid, pagod, klyva, glöd, tändstål – många härligheter avhandlas i vår samtal i detta avsnitt som handlar om eld.

Är vi eldperfektionister, bågdrillsnördar eller har vi kanske rent av lite pyromantendenser? Både Linnea och Pierre älskar att elda men vad är det som är så fascinerande med eld? Vi pratar om det mest grundläggande när det kommer till att friluftselda, enkla tips för att tända, elda olika eldar. Även vikten av att släcka våra lägereldar när vi är klara diskuteras. Välkomna att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 31 – Friluftsmat med Eric Tornblad

Vad blir det om en förälder är kock och den andra är Scout? En friluftsmatnörd! Linnea har pratat med kokboksförfattaren Eric Tornblad som har friluftsmat som ett av sina största intressen.

I detta avsnitt hör du Linnea och Eric prata om varifrån hans stora intresse för friluftsmat kommer ifrån och hur det växt fram. De pratar bland annat även om att baka bullar på glöd, experimenterandet bakom nya recept, romantiska friluftsmiddagar och matlagning på eld till många personer. Linnea som är sjukt trött på korv i friluftssammanhang lyckas även få Eric att (nästan) lova att någon gång i livet komma ut med en friluftskokbok med goda korvrecept anpassade för utematlagning. Eller ok då, han sa kanske inte bok utan häfte … vi får se hur det går med det. Lyssna och bli inspirerade att laga mer mat ute!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 30 – Laga mat ute

Mat och friluftsliv hör ihop som handen och handsken. Är man ute mer än några timmar krävs det ju ofta någon form av mat – det pratar vi om i detta avsnitt!

Friluftsmat är en enormt ämne som vi gärna pratar om. I detta avsnitt pratar vi om hur vi väljer vad och hur vi ska laga maten vi behöver äta när vi är ute. Vi pratar även om att testa nya maträtter eller tillagningsätt kan addera något till äventyret och ger några smaskiga tips på vad vi brukar laga för relativt enkel mat på både stormkök och över led. Välkomna att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 29 – Friluftspodden 1 år!

Ett helt år har gått sedan första avsnittet av Friluftspodden skickades ut i etern. Det firar vi med ett frågeavsnitt med frågor från er lyssnare!

Vi svarar på frågor om vad vi alltid packar med oss, vad vi har för drömäventyr och vad vi ha för tips till någon som är van sommartältare men som vill börja tälta på vår och höst också. Vi pratar även matsäck och friluftsprylar som vi inte klarar oss utan. Välkommen att lyssna!

Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 28 – Näräventyr

I det här avsnittet vänder och vrider vi på begreppet näräventyr och pratar om vad det betyder för oss.

Hösten är här och friluftsäventyren som kräver lite längre ledighet känns långt borta. Då passar det perfekt att frilufsa och kanske till och med äventyra i sitt närområde. Men vad är skillnaden på näräventyr och utflykt? Vad krävs för att det ska kallas äventyr och vad är nära?

Avsnitt 27 – Naturfoto

Måste man ha en systemkamera för att ta bra naturbilder? Hur ska man få personer man fotar att se naturliga ut? Och hur kan man tänka för att få med sig känslan man hade i naturen i sina bilder?

Linnea har träffat fotografen Elin Kero (aka Nevnarien) för att prata grundläggande naturfoto. Elin berättar varför hon fastnat för just naturfoto och vad som gör det så mycket lättare (och svårare) att fota utomhus. De pratar om konsten att fånga känslan man känner under sin naturupplevelse för att kunna minnas den när man tittar på sina bilder där hemma. Elin ger även tips på vad man kan ha i bakhuvudet när man fotar ute i naturen och Linnea bjuder på sitt enda fototips – glöm inte att njuta av naturen utan en kamera framför ansiktet också!

PS: I det här avsnittet har vi fått hjälp av Timmie Standberg på Podbyrån att sänka volymen på en ihärdig tupp som gärna ville vara med och göra sin rösthörd om naturfoto. Vi tackar Timmie så hemskt mycket för hjälpen, tack tackelitacktack!

Avsnitt 26 – Sommarens äventyr

Magiska solnedgångar, nära-döden-upplevelser i Lofoten och en öländsk trollskog. Det och flera andra äventyr pratar vi om när vi minns sommaren som nu ligger bakom oss.

En episkt varm sommar är nu slut och i detta avsnitt pratar vi om våra små och stora friluftsäventyr vi fick uppleva. Linnea och hennes familj har gjort flera lite mindre äventyr medan Pierre och hans har varit både i Lofoten och på Kungsleden. Pierre har fått erfara vad det egentligen betyder när en norsk vandringsled enligt guideboken är ”lätt och luftig”? Hur gick det för Linnea och hennes lånehund Lisen som skulle ut och paddla SUP? Och hur gick det att vandra 11 mil med en 5-åring? Det och såklart mycket mer handlar detta avsnitt om!

Välkomna att sitta med oss och lyssna på vårt samtal vid vår virtuella lägereld
Hälsningar Linnea och Pierre

 

Avsnitt 25 – Tio tips till friluftsliv med barn

Både Linnea och Pierre är hängivna friluftsföräldrar. I detta avsnitt får du 10 tips för ett lyckat friluftsliv med barn. Om allt från hur man startar sina barns tältuppsättarkarriär till hur man kan tänka kring säkerhet.

Att frilufsa med med barn är inte som att frilufsa med vuxna. Det kräver aningens mer förberedelser, lite annan mental inställning och en nypa extra engagemang, då är man i hamn! Hur får man till exempel barn att tycka att friluftsliv är något meningsfullt? Hur kan man hjälpas åt om man känner en familj där de vuxnas intresse för friluftsliv är lika med noll men barnen gärna är ute i skog och mark? Och hur kan man som grön friluftsförälder få hjälp att komma ut, hitta på roligheter i naturen och ge sina barn frilufsiga barndomsminnen?

Välkomna att följa oss på Facebook och Instagram!
Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 24 – Mat utan eld

Vi har en rekordvarm och torr sommar bakom oss som lett till totalt eldningsförbud i stora delar av Sverige. Och än är varken sommaren eller eldningsförbudet över! I detta avsnitt pratar vi därför om hur vi tänker kring friluftsmat när man inte får elda.

Denna sommaren har vi fått tänka till lite när vi gett oss ut på tur. Stormköken och tändstickorna har fått stanna hemma till fördel för mattermosar, mat som tillags med varmvatten från termos och så kall mat förstås. Men vad har vi stoppat i mattermosarna, vad har vi för knep för att få maten att hålla sig varm respektive kall och hur kan man använda naturen som kyl? Vi pratar om lite lyxigare mat i smidiga förpackningar att ta med direkt från din vanliga matbutik, enkla frukost och mellanmålstips och en hel del annat!

Avsnitt 23 – Friluftsmens

Hur funkar det att ha mens när man är ute på vandring eller andra friluftsäventyr? Det pratar Linnea med Kim Lindqvist om i detta avsnitt om Friluftsmens.

De pratar om vad som kan hjälpa mot mensvärk när man är ute på tur utan dusch med varmvatten, varm vetekudde och ett midjebälte spänt runt höfterna. De pratar även om menskoppen, en produkt som hyllas av många menstruerande frilufsare. Men hur fungerar en menskopp? Varför är den så bra för just frilufsare? Och vad finns det för miljö- och kroppsvänliga alternativ om man inte vill eller kan ha menskopp?

Välkomna att följa oss på Facebook och Instagram!
Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 22 – På vatten

Sommaren i Sverige är varm så vi svalkar oss med ett avsnitt om friluftsliv på och i vatten!

Vi pratar om segling, Pierres bakgrund som sjöscout och hans övertygelse om att han skulle dö om han simmade på öppet vatten. I vårt samtal om friluftsliv på vatten pratar vi även om Linneas flottfärd på Klarälven och hennes kärlek till spegelblanka sjöar sedda från kajaken. Det och en hel del andra frilufsiga vattenaktiviteter som simning, paddling och SUP kommer vi in på i vårt samtal.

Välkomna att följa oss på Facebook och Intstagram!
Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 21 – Vandra med barn

Äntligen ett helt avsnitt om friluftsliv med barn som är en av våra hjärtefrågor. För att inte poddavsnittet skulle bli ett helt dygn långt begränsade vi oss denna gång till att prata om att vandra med barn.

Vi pratar bland annat om tålamod, marginaler och barns fenomenala förmåga att hålla oss vuxna nere på jorden och i nuet. Vi pratar olika sorters vandringar och praktiska saker som hur långt barn orkar gå och hur mycket de orkar bära avhandlas – för visst går det att säga exakt hur långt en 3 åring orkar gå varje dag? Sen pratar vi blöjor. Pierre ger sina tips på hur man sköter det här med blöjor och blöjbyten på fjället och Linnea ger sina bästa tips för att byta blöjor på rekordfart på stående barn. Välkommen till vår virtuella lägerled och lyssna på vårt samtal om att vandra med barn.

Följ oss gärna på Facebook (Friluftspodden.se) och Instagram (@friluftspodd)
Hälsningar Linnea och Pierre

Avsnitt 20 – Fjällvandring

Äntligen ger vi oss ut på fjället – som samtalsämne i alla fall. I detta dubbelavsnitt om fjällvandring utgår vi från alla er lyssnares frågor och tips om vad ni vill att vi ska ta upp. Då ämnet är enormt stort skrapar vi i detta samtal lite på ytan kring de frågor som många ställt.

Vi pratar om saker som de huvudsakliga skillnaderna på låglands- och fjällvandring, att fjällvandra kan vara så mycket annat än att vara ute en vecka och bära med sig allt, mygg, att välja tältplats, vandringsstavar, sovsäckar, att basta med vidunderlig utsikt på fjället och mycket mycket mer! Lyssna i din poddapp och glöm inte att prenumera!

PS. I senaste avsnittet pratade vi om hur man planerar och förbereder en fjällvandring.

Följ oss gärna på Facebook (Friluftspodden.se) och Instagram (@friluftspodd)
Hälsningar Linnea och Pierre